In Navajo Nation

De Zonnegod speelt zich af in Navajo Nation, het land waar een van de stammen van oorspronkelijke bewoners van de Verenigde Staten nog steeds wonen. Omdat het onmogelijk is om een roman te schrijven over een land dat zo waanzinnig mooi en intrigerend is, ben ik op onderzoek uitgegaan. In de zomer van 2006 heb ik mijn schrijftafel neergezet in Chinle in Arizona, in het hart van Navajo Nation en aan de rand van het magische en heilige Tséyi ofwel de Canyon de Chelly. De prachtige kaart is getekend door mijn getalenteerde zus Hannah Janssen.

Natuurlijk moest ik er eerst achter zien te komen hoe het was om met een kajak of een raft van een waterval af te donderen, want op die manier komt de hoofdpersoon Tom terecht in de mythische wereld van de Navajo, of van de Diné (het volk) zoals ze zichzelf noemen. Dat van die waterval afkletteren was een griezelig avontuur en de herinneringen aan die keer dat ik als klein meisje bijna verdronk kwamen direct weer naar boven. Gelukkig had ik deze keer een zwemvest aan.

De eerste keer dat ik Shiprock zag, die fascinerende monoliet in het midden van de rotswoestijn. De Diné noemen hem Tsé Bit’Aí of de Rots met Vleugels, want volgens hen zijn het de versteende resten van een reusachtige vogel die de Diné in veiligheid bracht.

Dichterbij Tsé Bit’Aí om de wonderbaarlijke echo’s te testen.

A writer's inspiration

Deze oude man ontmoette ik op een festival in Flagstaff. Hij was supervriendelijk en vertelde dat hij in de Tweede Wereldoorlog in Europa was gelegerd en zelfs in Amsterdam was geweest. Hij was heel nieuwsgierig naar de reden dat ik als Nederlandse schrijver over de Tweeling Krijgers wilde schrijven. Ik legde hem uit hoeveel ik van mythes en legendes houd en dat ik niet begreep dat er altijd maar over de Griekse en Romeinse mythes en legendes werd gesproken, terwijl de oorspronkelijke bewoners van de Verenigde Staten zo’n rijke traditie van verhalen kennen. Hij was blij dat ik de verhalen van de Navajo naar het Nederlandse publiek wilde brengen en moedigde me aan het boek te schrijven.

In De Zonnegod komt hij terug als Begochiddy, de boodschapper van de goden, die Tom en zijn nieuwe vriend Jay door een magische spreuk aan elkaar verbindt om hun krachten te bundelen zodat ze het kwaad kunnen bevechten.
Waak over mij
Bescherm mij met je hand
Bewaak mij, verdedig mij
Spreek voor mij, zoals ik voor jou zal spreken
Ik spreek voor jou, zoals jij voor mij zult spreken

Via de Chuska Mountain reisde ik naar Tséyi of de Canyon de Chelly, de heilige kloof. Daar bezichtigde ik de klifhuizen waar Tom, Jay en hun vriendin Yazhi schuilen voor een overstroming, die plotseling op komt zetten en binnen een paar minuten een hele kloof onder water kan zetten. De Amerikanen noemen het een flash flooding en zoals je aan de foto kunt zien, was er net een geweest.

Een paar uur nadat er een razende onweerstorm over het land was getrokken, die de hele kloof onder water had gezet, nam een Diné-gids  ons mee diep de kloof in. We zouden proberen om bij Tsé Na’ashjé’ii of de Spinnenrots te komen. Volgens de Diné woont de Spinnenvrouw daar. De gids was er niet zeker van of de weergoden ons zouden toestaan om zo dicht bij de rots te komen. Hij had gelijk. We kwamen vast te zitten.

Gelukkig zijn we door een passerende vrachtwagen gered, maar we zijn toch omgekeerd en teruggegaan naar Chinle zonder Tsé Na’ashjé’ii te zien. Later die middag ben ik boven langs de kloof naar de Spinnenrots gereden en werd ik beloond met een fantastische zicht op de hoge rots waar de Spinnenvrouw woont. Als je goed kijkt zie je  door zon gebleekte botten bovenop de rots. De Spinnenvrouw haalt stoute kinderen weg van hun huis en familie. Ze vreet ze op en laat de botten bovenop de rots liggen om andere kinderen af te schrikken.

De Tweeling Krijgers: Tobadzischini of Kind van het Water en Nayenezgani of Doder van Monsters. Dit zijn de versteende resten van de twee krijgers die de wereld bevrijdden van monsters en demonen.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s